.

3.01.2010 г.

АЛ ПАЧИНО МЕЖДУ ФИЛМИТЕ И ТЕАТЪРА

Дата на раждане - 25.04.1940г. в Ню Йорк, САЩ
Алфред Джеймс Пачино, известен  като Ал Пачино е със сицилиански произход. Неговите дядо и баба по майчина линия имигрират в САЩ от Корлеоне, Сицилия, Италия. През цялата си кариера Пачино се раздвоява между любовта си към сцената и екрана. Макар, че се възприема предимно като театрален актьор, филмите са тези, които го прославят по целия свят. Кариерата му обхваща пет десетилетия и над тридесет филма.
Израства в Манхатън. Като тинейджър се захваща с каква ли не работа, включително и като театрален разпоредител и строителен надзирател. Пачино обаче се цели по-високо и съвсем скоро се записва в студиото на Хърбърт Бъргоф, където изучава драма и изкуства. На седемнадесет години се премества в централната част на Ню Йорк, за да продължи театралното си образование. Първата му роля е в театралната постановка "Hello Out There", режисирана от неговия наставник и приятел Чарлс Лоутън. В средата на шестдесетте работи в “Cafе La Mama” и в “The Living Theatre”, където изпълнява брилянтно редица поддържащи роли. Пачино се записва да учи в прочутото "Актърс студио" на Ли Страсбърг, където усвоява тайните на актьорското майсторство. В края на 60-те години работи в театъра на Чарлс в Бостън, където се появява в редица постановки като "America Hurrah" и "Awake and Sing" (и двете през 1967). През 1968 г. се връща в Ню Йорк и участва в пиесата "The Indian Wants the Bronx", за която печели наградата на театралната гилдия за най-добър актьор. Следва нова награда този път за поддържаща роля за участието му в "Does a Tiger Wear a Necktie?" (1969)
"Холивуд не е известен с много звезди, които да се задържат на върха на славата над 30 години, да пропаднат и след това отново да спечелят любовта на зрителите, над десетина години след големия си пробив. Ал Пачино е точно такъв. Филмова звезда, влюбена в Шекспир и класическия театър, актьор, създал неповторими образи, наложил класически изисквания за това, как трябва да изглежда, да говори и да действа един дон на мафиотска фамилия, неподкупен детектив, телевизионен продуцент или треньор на отбор по американски футбол."
Aл Пачинo cтава гoляма звeзда eдва c трeтата cи рoля в кинoтo - катo Майкъл Кoрлeoнe. Извecтнo e, чe Франcиc Фoрд Кoпoла e видял таланта у нeгo в прeдишната лeнта, в кoятo учаcтва Aл и благoдарeниe на нeя днeшната звeзда cи ocигурява мяcтo във филмoвата лeгeнда за фамилията Кoрлeoнe в "Кръстникът".
.
Едва ли има по - подходящ актьор в цял Холивуд, който може да пресъздаде толкова добре едно лице на мафията. Пачино е несравним в тези роли. Както в "Кръстникът", така и в "Белязаният", той оставя траен спомен чрез тези образи.
Пачино никога не се е женил, въпреки няколкото дълготрайни връзки с актрисите Джил Клейбърг, Марти Келър и Даян Кийтън. През 1989-а от връзката му с преподавателката по актьорство Джан Терънт се ражда дъщеря му - Джули. Пачино е известен с алергията си към звездния блясък и затова стои далеч от светската суматоха. Живее в скромен апартамент в Ню Йорк с приятелката си - актрисата Бевърли Д'Анджело, с която се запознава през 1977 г. От нея има две деца.
: Пачино е номиниран седем пъти за “Оскар” и получава наградата за най-добър актьор за ролята си на лейтенант-полковник Франк Слейд в "Усещане за жена". Другите му номинации за категория "най-добър актьор" включват филмите "И справедливост за всички", "Кръстникът II", "Dog Day Afternoon" (1975, реж. Сидни Люмет) и "Серпико". Той има и три номинации за най-добър поддържащ актьор за ролите си в “Кръстникът", "Dick Tracy" (1990, реж. Уорън Бийти) и "Гленгари Глен Рос". Между многото други заглавия, в които се е снимал, са: "Two Bits" (1995, реж. Джеймс Фоли), "Кметството", "Пътят на Карлито", "Франки и Джони", "Кръстникът III", "Море от любов", "Revolution" (1985, реж. Хю Хъдсън), "Белязания", "Автора! Автора!", "Bobby Deerfield" (1977, реж. Сидни Полак) и "Плашилото".Пачино има две награди "Тони" за главните си роли в "The Basic Training of Pavlo Hummel" и "Does the Tiger Wear a Necktie? " Той е дългогодишен член на Експерименталната театрална трупа на Дейвид Уийлър в Бостън, където е играл в "Ричард III" и "Удържимият възторг на Артуро Уи" от Бертолд Брехт. В Ню Йорк и Лондон Пачино е играл в "Американски бизон" от Дейвид Мамет; в Ню Йорк е играл в "Ричард III" и в ролята на Марк Антоний в "Юлий Цезар" в “Public Theatre” на покойния Джоузеф Пап. Наскоро Пачино се появи в репертоара на “Circle in the Square Theatre”, представяйки дебюта на нюйоркска сцена на "Саломе" от Оскар Уайлд и премиерната постановка на "Китайско кафе" от Айра Луис.
През януари 2001 г. Пачино получава "Златен глобус" за цялостна кариера

Няма коментари :

Публикуване на коментар