.

4.01.2010 г.

ДЕНЗЪЛ УОШИНГТЪН СРЕД НАЙ - ИЗВЕСТНИТЕ ЧЕРНОКОЖИ ХОРА НА ПЛАНЕТАТА

Дата на раждане - 28.12.1954г. в Ню Йорк, САЩ


  Американският актьор Дензъл Уошингтън е смятан за един от най-популярните чернокожи актьори на Холивуд. За да наложиш името си като цветнокож човек, трябва да работиш повече от всеки друг. И напълно заслужено, Дензъл днес е в списъка на най - популярните имена в холивудското кино.  Малко са хората отличаващи се с подобен талант. Дензъл не е красавец от ранга на Брад Пит,  но всеки киноман на нашето съвремие не би отрекъл актьорските му качества. Със своето блестящо актьорско майсторство той участва в най-различни филмови жанрове и печели... едни от най-значимите международни филмови награди. 
  Роденият на 28 декември 1954 в Маунт Върнън, Ню Йорк Дензъл Уошингтън израства в нюйоркския квартал Бронкс. Той е средното от трите деца на свещенникът Дензъл Уошингтън и козметичката Лин Уошингтън. Родителите му се стремят да го възпитат на етичност, вяра в Бога и любов към семейството – ценности, които актьорът все още високо цени и дълбоко уважава. Когато е само на 14 години родителите му се развеждат и Дензъл и по-голямата му сестра отиват в интернат. След като завършва гимназия актьорът посещава Fordham University, където през 1977 година се дипломира по специалностите Журналистика и Драматургия. По време на образованието си Дензъл има възможност да направи първите си театрални опити и така избира бъдещата си професия на актьор. Със спечелването на стипендия за Американската театрална консерватория в Сан Франциско той получава шанса да осъществи своята мечта да стане актьор. Но едва след първата година там Дензъл се отегчава – той вече иска да играе активно. Напуска висшето училище и се връща в родния си Ню Йорк, за да търси работа като актьор. Започва своята актьорска кариера с театрални роли.


 Първата си филмова роля Дензъл Уошингтън изиграва през 1981 година във филма "Carbon Copy" (1981), където партнира на Джордж Сийгъл. Талантът му обаче остава незабелязан. На театралната сцена бележи далеч по-значителни успехи. За ролята си в пиесата "A Soldier's Play" е отличен с награда "Оби" (театралния „Оскар”). Спечелването на тази награда привлича вниманието на NBC и актьорът е ангажиран за сериала на болнична тематика "St. Elsewhere" (1982), в който той изпълнява ролята на Д-р Филип Чандлър. Участието в този сериал му отваря много врати към блестяща кариера и той получава много предложения за роли.
През 1987 Дензъл Уошингтън работи с режисьора Ричард Атънбъроу във филма "Cry Freedom", чиято тема е расовото разделение в Южна Африка. За ролята си на убития борец за граждански права Стивън Бико Дензъл е номиниран за "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля. Втора номинация за "Оскар" в същата категория му носи ролята му в историческата драма на Едуард Зуик, "Величие" (1989), и този път журито му присъжда наградата. За същата роля Дензъл печели и "Златен Глобус". На следващата година актьорът се превъплащава в ролята на съблазнителен джаз-музикант в "Mo' Better Blues". Това е първият филм, който Дензъл снима с чернокожия режисьор Спайк Лий. Съвместната им работа продължава през 1992 с деликатния и трудоемък проект "Малкълм Х". Превъплъщението му в кожата на изключително оспорвания персонаж (чернокож защитник на гражданските права) предизвиква много дискусии в общественото пространство, но същевременно тричасовия епос се причислява към един от най-добрите филми на годината. Факт, който обаче при следващите връчвания на наградите "Оскар" и "Златен Глобус" донася на създателите му единствено номинация. През следващите години Дензъл Уошингтън постоянно доказва своята класа. Във филми като "Версия Пеликан" и "Филаделфия" той има възможност да си партнира с други много талантливи и популярни актьори като Джулия Робъртс и Том Ханкс. С филма "Аленият прилив" показва своя усет към блокбъстъри, а с "Дявол в синя рокля" задоволява капризите и на критиците. Но следващите му филми "Кураж под огъня" и "Жената на проповедника" бележат рязък обрат в кариерата на талантливия актьор. Те дори са определяни като „разочарование”. През 1998 Дензъл отново може да бъде видян на големия екран в ролята на преследвач на сериен убиец във филма "Падналият ангел". Още същата година отново има възможност да работи със своя приятел режисьора Спайк Лий във филма "Готов за играта", където актьорът играе ролята на осъдения и вкаран в затвора баща на талантлив баскетболист. В трилъра "Блокада" Дензъл Уошингтън играе шефа на помощна група за борба с тероризма, който влиза в конфликт с решително действащ военен (Брус Уилис). През 1999 участва в "Колекционерът", където играе прикован на легло специалист от техническия отдел на нюйоркската криминална полиция, който помога на неопитната Анджелина Джоли да залови сериен убиец. Веднага след това заедно с Норман Джуисън снима филма "Урагана". Забележително изграденият от актьора портрет на несправедливо осъдения боксьор Рубин Картър бележи поредния голям успех в кариера му. Макар че филма поражда големи дискусии, Дензъл печели "Златен Глобус" за брилянтното си изпълнение на ролята, както и номинация за "Оскар". През 2000 година работи с изключително успешния продуцент Джери Брукхеймър във филма "Помни Титаните", в който играе ролята на треньор на футболен отбор.

През 2002 година Дензъл Уошингтън и чернокожата красавица  Хали Бери заедно бяха наградени с "Оскар" За главна мъжка и женска роля. "Оскари"- 2002 бяха определени като нощта на чернокожите. Дензел печели "Оскар" за главна мъжка роля за филма "Тренировъчен ден", в който изпълнява ролята на корумпиран детектив, преминал от другата страна на закона.

Във филма "Антоан Фишър"  Дензъл  изпълнява ролята на военен психолог, но тогава и за пръв път  сяда на режисьорския стол. След филма "Почти невинен" Дензъл Уошингтън участва в два римейка. Първият е противоречиво дискутираният епос, чиято основна тема е отмъщението "Мъж под прицел", базиран на едноименен филм от 80-те години. Дензъл Уошингтън се превъплъщава в ролята на бодигард, който превръща отвличането на малко момиченце в отмъстителен акт. Политическият трилър "Манджурският кандидат" пренася действието на оригинала от 60-те години в наши дни. Във филма става въпрос за политик, който като марионетка е управляван от разстояние от едно предприятие. Дензъл Уошингтън играе ролята на ветерен от войната в Персийския залив, който надушва следите на тези задкулисни игри. През 2006 Дензъл Уощингтън отново се появява в два филма на големия екран. В "Човек отвътре", неговият трети съвместен проект с режисьора Спайк Лий, той отново влиза в ролята на полицай, който за пореден път си има работа със заплетен случай с вземане на заложници. По-късно следва трилъра "Дежа вю", по който Дензъл отново работи с режисьора на "Мъж под прицел" Тони Скот и това съответно повишава очакванията на публиката към тандема Скот-Уошингтън. Въпреки многобройните му участия във филми на известни и талантливи режисьори с доказано име в Холивуд, Дензъл Уошингтън не пренебрегва собствените си режисьорски амбиции. През 2007 година той снима драмата "The Great Debaters", в коята освен пред камерата стои и зад нея, а освен всичко това е и съпродуцент на лентата.
 Въпреки многобройните му участия във филми на известни и талантливи режисьори с доказано име в Холивуд, Дензъл Уошингтън не пренебрегва собствените си режисьорски амбиции. През 2007 година той снима драмата "The Great Debaters", в коята освен пред камерата стои и зад нея, а освен всичко това е и съпродуцент на лентата.

Няма коментари :

Публикуване на коментар