.

4.01.2010 г.

ЧАРЛИЙЗ ТЕРОН

Дата на раждане - 07.08.1975г. в Бенони, Южна Африка


Чарлийз Терон е родена в обикновено семейство в малка ферма край Бенони, Южна Африка. Красивата актриса е белязана с изключително трудно детство. Животът й от ранните детски години би могъл да послужи за сценарий на касова филмова лента.

Чарлийз става свидетел на системните скандали и побои над майка й. Споделя, че има ясни спомени от 5-годишна. На 12 тя заминава в Йоханесбург да учи в училище за изкуства.
През една лятна вечер на 1991г. баща й се прибира пиян. Датата 21 юни е оставила изключително тежки спомени за малката Чарлийз. След поредния скандал и нанесен побой над майка й Герда, клетата жена решава да сложи край на непрекъснатото насилие и тормоз над семейството. Тя грабва ловната пушка и стреля срещу съпруга си, който умира на място. След две години оправдават майката, а присъдата е убийство при самозащита. От този момент нататък животът на младото момиче се променя завинаги.
Герда предлага на дъщеря си да се яви на конкурс за красота, като я убеждава, че това ще я разсее. За изненада на Чарлийз, тя успява да спечели конкурса. Следват покани за ревюта и тя заминава за Милано. Работи като манекен около година, но е ужасена от жадните очи на публиката вкопчани в тялото й. Връща се при майка си и заедно решават да заминат за Ню Йорк. Там започва да работи като продавачка в магазин, а вечер танцува балет, за да "закърпи" семейния бюджет. След няколко месеца получава сериозна мускулна травма и кариерата й на балерина приключва завинаги.
Не след дълго се преместват в Лос Анджелис, където ги очаква съвършено нов живот и една несбъдната приказка. Един ден Чарлийз отива до банката, за да осребри чек, но банковата служителка отказала. Тогава 18-годишното момиче развихря скандал, на който присъства филмовият агент Джон Кросби. Впечатлен от нейната импулсивност и емоционалност, той й дава визитна картичка, подканвайки я да му се обади. Дали е случайност или съдбата е решила да компенсира трудните години в живота на Чарлийз Терон не е ясно, но от този момент нататък животът й напълно се променя  След няколко месеца лишения, тя  започва да играе в епизодични роли. А след година вече е звезда в „Адвокат на Дявола“.
През 1998г. по време на концерт в Хонолулу среща първата си любов Стивън Дженкис, вокалист на групата „Third eye blind“. Заедно са до 2001г. Според думите му, тя въобще не била стандартното хлътнало момиче. Напротив! Често Чарлийз изпадала в нервни кризи, а опитите на Дженкис да я успокои оставали без резултат. Единственият лек за младата актриса се оказва майка й. Само разговорите с нея я успокоявали. В един от зачестилите скандали Дженкис казва на Чарлийз, да звънне на майка си, намеквайки, че за него връзката – майка и дъщеря не се вписва в графа "нормална". В яростта си тя посяга и го удря като по този начин поставя край на връзката помежду им. Години по-късно Дженкис разбира причината за лабилността на Терон. Прочита във вестник за семейната драма, която актрисата така умело е успяла да прикрие. Това е и единствената лъжа в живота на талантливата Чарлийз.
През август 2001г. тя среща Стюарт Таунзенд. Все още са заедно въпреки факта, че редовно се спречкват. Чарлийз споделя, че двамата се обичат много силно и той е мъжът за нея.
Въпреки тоталните промени в нейния живот, тя никога не забравя откъде идва. За нея Африка и културата на този континент са я направили такава, каквато е. Не се срамува от бедността, болестите, необразоваността и глада, а се бори срещу тях. Дарява средства и подкрепя страните от Третия свят.
Чарлийз получава втора номинация и награда "Оскар" за филма „Чудовище “(Monster). Тя споделя, че тази роля е била като терапия за нея. Чрез този филм успява да преодолее трагедията от детството си. Запознава се и разбира всички гледни точки от събитията в миналото, вече като възрастен и узрял за подобно събитие човек. Казва, че е благодарна за тази роля. После следват запомнящи се истински силни жени:  "Head in the clouds", където играе с годеника си Стюарт Таунзенд и Пенелопе Крус. През 2005г. снима филм по комикса "Аеон Флукс" (Aeon Flux), но остава незабелязан от публиката. Последният заснет филм с нейно участие е „Ханкок“.

Няма коментари :

Публикуване на коментар