.

4.01.2010 г.

БОГАТСТВОТО НА АФРИКАНСКИТЕ ЗЕМИ

   Казват, че почвата на африканския континент е червена заради пролятата кръв върху нея. От много години по тези места умират мирни граждани, които нямат никаква вина за това, че определени бунтовнически и правителствени групи искат да заграбват с пълни шепи. Обикновеното африканско население е било избивано заради слонова кост, злато, нефт и диаманти. Дори кафето и какаото идващи от тези бедни страни имат своята ужасяваща история.
Повечето хора разглеждат диамантите като символ на красота, изящество и романтика, но за милиони други невинни хора в Африка, диамантите са символ на смърт и разрушения.

Терминът „кървави диаманти" за първи път е използван от организациите, които защитават човешките права в края на 90-те години. Под тази класификация спадат всички ценни камъни, които се използват за финансиране на въоръжени конфликти (главно в Африка) и други криминални дейности. Голяма част от обикновеното африканско население, включително и деца, е принуждавано да работи в мините при абсолютно никакви мерки за безопасност, за да добива диаманти. Скъпоценните камъни след това се продават от бунтовнически групи, които финансират престъпните си дейности.
Само преди няколко месеца, група експерти от ООН публикуваха доклада си, според който диаманти на стойност $23 млн. идващи от Кот д'Ивоар, са били незаконно пуснати на световните пазари. Тези диаманти, както и други идващи от ДР Конго, продължават да финансират насилствените управления на африканските държави.
Потребителите по цял свят имат също голяма роля за превенция на разпространението на диаманти. Всеки клиент, който си купува изделие произведено от диаманти, трябва да се поинтересува за техния произход, а продавачите задължително трябва да имат документ за всеки от своите камъни. Легалните диаманти добивани в Африка стимулират работата и живота на десетки хиляди африкански работници, докато „кървавите диаманти" единствено спонсорират насилие и смърт.


 
"Кървав Диамант" е един филм създаден по действителен случай, разкриващ потресаващата истина за насилствено придобитите скъпоценни камъни, пласирани в цeлия свят.

Освен с диаманти, Африка снабдява Европа с кафе и какао, покривайки повече от 90% от търсенето на европейския пазар. На Черния континент има 2.6 млн. какаови ферми от общо около 3.5 млн. по света. В тези ферми работят африкански деца до петнадесетгодишна възраст срещу подслон и храна. Някои от тях са сираци, а други са отнети от семействата им заради неизплатени дългове към държавните учреждения и никога не са опитвали шоколад.
Няма коментари :

Публикуване на коментар