.

24.08.2010 г.

КОНСУМАЦИЯТА НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ ДОВЕЛА ДО ТУМОР В ГЪРЛОТО ПРИ МАЙКЪЛ ДЪГЛАС

     Лошите навици на брилянтният актьор Майкъл Дъглас причинили рак на гърлото му, при който се налага 8-седмично лечение с химиотерапия и облъчване, за да бъде отстранен напълно.

  "Комбинацията между алкохол и цигари за съжаление е причина за развиване на рак на гърлото", казва д-р Кенет Ху от медицинския център "Бет Израел" в Ню Йорк. "Мисля, че туморът на Майкъл е лечим, защото реагира на радияцията", допълва д-р Ху.

     65-годишният актьор и съпруг на актрисата Катрин Зита - Джоунс, казва че е оптимистично  настроен и очаква пълно възстановяване след лечението. Част от него включва незабавно прекратяване на тютюнопушенето.

    "Тютюнопушенето вероятно е причинило рака", казва Дъглас и допълва: "Но тютюнопушенето прави химиотерапията неефективна".
През 1996г. Майкъл казваше, че не би могъл да откаже цигарите след 20 години пушене.


       През 2009г, след дълги борби с рака починаха актьорите Патрик Суейзи и Фара Фосет. През 2007г от същата болест почина актрисата Маршелин Бертран (майката на Анджелина Джоли и Джеймс Хевън). Тези хора разполагат с достатъчно средства да се лекуват в най-добрите болници, при най-добрите специалисти в света, но уви...
       Един български специалист казваше в интервю за телевизия Бтв:  "Ако някой Ви каже, че ще Ви избави от рака, то той Ви лъже".
      За съжаление все още не е открит лек за тази тежка болест. В момента се прилага химиотерапия и облъчване на засегнатите места с радиоактивни лъчи, при някои ситуаций се налагат хирургичиски намеси за изрязване на туморите, но тези манипулаций често са без резултат или удължават живота за 5-6 години. Много хора страдат и умират от рак без да употребяват алкохол и цигари. Но да се надяваме, че  скоро ще има добро средство за пълното отстраняване на тази ужасяваща болест, без значение в кои части на оргонизма е появата й.

Няма коментари :

Публикуване на коментар