.

16.10.2010 г.

ГЕНОЦИДЪТ В АФРИКА

    В романтичните ни представи, Африка е слънчев и топъл континент с  красиви палмови дървета, кристални води и бели пясъци. Отвъд плажовете се простират джунгли с най - различни интересни животни - влечуги, големи котки, зебри, птици и още много видове, които не можем да зърнем в нашия напрегнат билдинг - сити. Загадъчността на Египет пък привлича археолози и учени от цял свят, които от  дълги години се опитват да обяснят построяването на пирамидите, създаването на мумийте и откъде аджеба египтяните са знаели толова много за звездите при положение, че са живяли в примитивни условия?! Явно се абстрахират от тези факти и масово разказват лъжи за африканците, че били прости и неграмотни. 
   Темата която ме вълнува не е нито дивата природа, нито египетските разкопки, а разпространеният геноцид придобил слонски размери, загнезден дълбоко в моето съзнание и е извън пределите на допустимото.
     Ще започна с болестта СПИН - първият регистриран случай на СПИН е на конгоанец, умрял в края на 50-те години. Общоприетото научно обяснение е, че умрелият, който е бил ловец, е ял месо от шимпанзе, или по - точно маймунски мозък. Известно е, че африканските племена са се хранели с мозък от маймуни в миналото. В случая се твърди, че шимпанзето е било носител на SIV - вируса (животинския вариант на  HIV). Вероятно чрез прорезна рана по тялото на ловеца е попаднала  заразена кръв от маймуната. Кръвните проби на ловеца, доказват че той е HIV -  позитивен.
    Скандалната теория на британския биолог Уилям Доналд Хамилтън, гласи че болестта СПИН е възникнала вследствие на ваксина, приготвяна от тъкани  на  шимпинзета и прилагана върху милиони африканци през 60-те години.   http://dreamshall.com/aids/
   Тревожните факти продължават с конфликтните зони - централната част на континента гори, а световните медии не отразяват случващото се в тези държави! 
    Eто и няколко пояснения относно непукизма в политиката на движещите световни правителства,  представени от холивудските продуценти:
    От филма  "Hotel Rwanda": 
   " - Вие сте мръсни и глупави чернокожи. Вие дори не сте негри, а африканци! Няма да получите помощ, защото никой от вас не е от  значение!"


С червено съм отбелязала  на картата засегнатите райони
  1.   Сомалия оглавява класацията на най - неустойчивите страни в света в редовната годишна класация на списание "Форин полиси."
  2.      На второ място в класацията е Чад, който според анализаторите е застрашен от скорошен срив на държавата.
  3.      Челната тройка се завършва от Судан, където неотдавна за президент бе преизбран Омар ал Башир,  дошъл на власт след военен преврат и обвиняван в геноцид.
    "Hotel Rwanda" е игрален филм, създаден по действителен случай. Той разказва за събитията в Руанда през недалечната 1994г. и отказът за съдействие от страна на световните военни сили. Резултатът е на лице - един от най - кървавите конфликти в световната история. Само за 100 дни, той взема 800 000 жертви, повечето посечени с мачете. 
   Поводът - двете основни местни "народности" Тутси и Хуту, се сражават за пълен контрол над страната.
    Масовото клане в Руанда ми напомня за българското състояло се по времето на турско робство, след Априлското въстание през 1876г.  Само че има две  основни разлики - страшният сеч в България е бил преди 100 години с 30 000 жертви, а африканският преди  16 и  с  приблизително 1 000 000 загинали. Тези факти доказват единствено, че нищо не се е променило след изминалите 100 години. 

     B "Black Hawk Down" става въпрос за наложена диктатура в Сомалия и неуспешните опити на американските военни части да отстранят тоталния геноцид в страната през 1993г. Твърде бързо правителството във Вашингтон издава заповед да бъдат прекратени всички операции свързани с мисията.
     Посочвам тези два филма, защото те разкриват много драматични  и  умишлено  прикрити детайли.  В тях са употребени истинските имена на проблемите касаещи обикновеното население в Африка.  Отскоро киноиндустрията представя изключително сериозни заглавия свързани с тези теми, а ето и някои от тях:  "Tears of the sun", "Blood diamond", "Red dust", "Diamonds".
     Казват, че почвите на черния континент са червени заради пролятата кръв върху тях. Голям процент от цивилните и невинни граждани, страдат и умират по различни причини, а оцелелите се превръщат в бежанци. Освен борбите за надмощие между бунтовническите групи и правителствата, от значителен брой са войните заради златото,  петрола и диамантите. 
     Част от кървавите диаманти на Африка се изнасят от континента през специални канали, издаващи легални документи за техния произход. Америка изкупува 2/3 от смесените легални и нелегални пратки. 
   След прожекцийте на "Кървав диамант", диамантените пласьори отчитат спад в продажбите с около 3%.  В търговията с диаманти обаче има едно задължително споразумение - да не се включват сделки за  конфликтни диаманти - скъпоценни камъни, изнасяни от бунтовнически групи и престъпни картели от зони на военни действия. Това ограничение, поето доброволно от представители на бранша се нарича "Процеса Кимбърли" и под него са се подписали 75 държави, а повечето компании в сектора очевидно се придържат към договорените клаузи.
   Ще си позволя да цитирам реплика на Леонардо Ди Каприо от филма "Кървав диамант":
" - Докато има хора, които дават 3-месечните си заплати за годежен пръстен, войната няма да спре."
    Сиера Леоне, Либерия и Кот д'Ивоар са най - засегнатите  страни от опустошителните войни. Тук вече говоря за намесата на Америка и Европа, които с пряк и непряк натиск заграбват с пълни шепи от всичко до което се докосват.   
   Списъкът е и по - дълъг, но мисля, че вече е ясно това което исках да споделя - диаманти, петрол и изгодни политически сделки. Европеецът и американецът имат голяма вина за изкупване, алчността и жестоките действия налагани над африканските народи са непростими! 
   Какво мисля аз?! Аз мисля, че човешкият живот трябва да струва повече от  властта, петрола и диамантите. Бихме могли да живеем в мир и с любов  към ближните тогава, когато го пожелаем истински. Войните сеят  единствено разруха и омраза след себе си. Никой не взема нищо на онзи свят, а това е достатъчно, за да си кажеш: "Трябва да живеем сега! Няма бъдеще. Животът е това, което се случва около нас в този момент. А в този момент, аз мога да бъда на някой от прекрасните плажове на Африка, вместо да нося пушка в ръка и да виждам ужасът в детските очички!" 
    Винаги съм била против твърдението, че африканците са прости диваци. Те са хора като всички нас белокожите и ще бъде чудесно, ако им се позволи да заживеят нормално. Онези от тях, които са успяли да се измъкнат от черния континент, се образоват и се борят за човешки права, не за материални  придобивки и  лукс както повечето хора сред нас.

Няма коментари :

Публикуване на коментар