.

2.07.2014 г.

ДЕХИДРАТАЦИЯ И МОЗЪЧНО УВРЕЖДАНЕ


Д-р  Ф.  Батманжелидж

"Когато хората разберат, че могат да се лекуват само с вода ще съдят здравната система за престъпления срещу човечеството."

  Заболяванията на нервната система са унищожителни. Никога няма да разберете това, ако не сте срещали хора с такива заболявания. Имената на някои от тези страшни болестни състояния са: Паркинсонова болест, болест на Алцхаймер, болест на Лу Гериг, мултиплена склероза, хемиплегия, квадриплегия, афазия, аутизъм, дефицит на вниманието и епилепсия.
   Някои от тези заболявания се дължат на персистираща дехидратация на тялото. За да разберем колко лесно могат да бъдат предотвратени и дори излекувани тези от тях, които не се дължат на катастрофа или нараняване, а само на постепенно настъпващи дегенеративни увреждания, трябва да разгледаме ролята на водата за нервната система. Предотвратяването на мозъчните заболявания чрез оптимално хидратиране на мозъка има още едно предимство - повишаване на неговата ефикасност при обработването на постъпващата в него информация.
   Мозъкът тежи средно 1,4 кг. Счита се, че 85% от съдържимото му е вода, докато всички останали тъкани клетки съдържат около 75% вода. Мозъкът е изключително чувствителен към загубата на вода. Той не може да понесе дори 1% загуба. Ако съдържанието на вода спадне до 84% и това продължи дълго, мозъкът няма да е в състояние да функционира правилно. Не забравяйте, че мозъчните клетки не се възстановяват. За разлика от останалите клетки на тялото, те не създават дъщерни клетки. Поради това ако се стигне до увреждания на мозъка от продължителното му дехидратиране, то остава трайно.
   И все пак природата е по - мъдра, отколкото мислим. За да бъде сигурно, че мозъкът, който представлява около една пета от теглото на  тялото, ще получи всичко необходимо за неговите нужди, му се заделят 20% от кръвта, циркулираща в тялото. В допълнение към това мозъкът е постоянно потопен в една специална течност, която е различна от кръвта или серума. Тя се произвежда от мозъчните капиляри и има специфичен точно определен състав. По - голямата част от тези капиляри се намират в големите камери на мозъка. Течността, която те произвеждат, се нарича цереброспинална течност. Тя съдържа повече сол и по - малко калий. Цереброспиналната течност предоставя шок абсорбираща физическа защита на мозъка от удари по главата. Освен това течността около мозъка го предпазва от блъскане в стените на черепа при рязка смяна на положението на главата. Мозъчните капиляри филтрират и отнасят токсичните отпадни продукти от постоянната работа на мозъка. Мозъчните клетки работят денонощно. Тялото спи, но мозъкът - не.


Кръвно - мозъчна бариера

   Мозъкът е органът, който е най - ефективно предпазен от флуктуациите в състава на кръвта. За разлика от капилярите в другите части на тялото стените на мозъчните капиляри нямат перфорации, позволяващи дифузия на кръвните елементи. Всичко, което трябва да премине от мозъчната страна на кръвната циркулация, се транспортира чрез един високо специализиран и специфичен механизъм през подплатяващите капилярите клетки. Може да се каже, че капилярите са част от филтриращата система, която регулира навлизането на материали в черепната кухина. Това предпазва мозъка от възможни внезапни промени в състава на кръвта. Естествената бариера пред мозъка, осигурявана от кръвните капиляри, се нарича кръвно - мозъчна.
   Дехидратацията може да доведе до поражения в кръвно - мозъчната бариера. Всяко такова поражение компрометира нормалното функциониране на мозъка. Моето категорично становище е, че именно дехидратацията, уврежда целостта на кръвно - мозъчната бариера, е в основата на повечето заболявания на централната нервна система. Отпадъчните материали от микроскопичното кървене се превръщат в плаки, които са отличителни белези на неврологичните заболявания като мултиплената склероза, Паркинсоновата болест и болестта на Алцхаймер. Смятам, че същият процес е в основата и на мигренозното главоболие.

Няма коментари :

Публикуване на коментар