.

5.07.2014 г.

НОВО ПРОЗРЕНИЕ ЗА ФЕНОМЕНА СТАВНИ БОЛКИ


Д-р  Ф.  Батманжелидж

"Когато хората разберат, че могат да се лекуват само с вода ще съдят здравната система за престъпления срещу човечеството."

   Рецидивиращите болки в долната част на гърба и ставите на ръцете и  краката са сигнал за воден дефицит в съответната област. Болката се появява поради липсата на достатъчно вода, която да отмие местните кисели и токсични продукти. Тези регионални болки са част от серията новооткрити сигнали за кризисно обезводняване на тялото. Къде ще възникне болката, зависи от мястото на локалното обезводняване.
    Болката в долната част на гърба има два компонента. Първият  е ммускулният спазъм, който е причина за 80% от болките в долната част на гърба, а вторият - дегенерация на дискове, която увеличава напрежението върху сухожилията и връзките на гръбначния стълб. И двата компонента водят началото си от хроничната дехидратация. Защо да позволяваме на болките в гърба и ставите да ни съсипват, когато разполагаме с нова информация за спешните сигнали за обезводняване, които ни изпраща нашето тяло? 
   Всички ставни повърхности имат хрущялни пластинки, които покриват и разделят костите, участващи в ставата. Този твърд хрущялен слой съдържа голямо количество вода, която му придава способността да се хлъзга по хрущялния слой на отсрещната кост и доставя лубрикант за улеснение на движенията в ставата. Продължителната дехидратация, водеща до недостиг на вода в хрущялите, ще увеличи триенето им и натоварването в контактните им точки.
   
Разумът в дизайна на нашето
тяло


   Дехидратирането на хрущяла намалява способността да се хлъзга. Хрущялните клетки чувстват дехидратацията си и изпращат сигнали за помощ под формата на болка, тъй като ако продължат да работят в условията на дехидратация, те скоро ще загинат и ще се излющят от контактните повърхности на костите. При дехидратация нормалната алкална среда на хрущяла се променя в кисела. Киселината изостря чувствителността на нервните окончания за болка. Този тип болка трябва да се лекува с редовен прием на повишено количество вода до пълно хидратиране на хрущялите и отмиване на киселините и токсините. Често болката се мести от става на става. Понякога тя като че ли преминава в съответната става на другия крайник. Хроничните болки имат два компонента - периферен и централен. Болката, имаща локален произход, се облекчава от аналгетици като аспирин и Тиленол. Болката на мозъчно ниво не се повлиява от медикаменти. И двата типа болка обаче се облекчават от приема на адекватно количество вода.
    Хрущялът представлява жива желатинозна тъкан, чиито клетки се чувстват най - добре в алкална среда. Алкалността на средата зависи от това, дали количеството вода, преминаваща в хрущяла, е достатъчно да отмие киселите продукти. Солта подпомага екстрахирането на киселините от хрущялните клетки. Извлечените от клетките киселини попадат в извънклетъчната вода, която ги отнася. За да е ефективен този непрекъснат процес, той се нуждае от два елемента - вода и сол. Приемането на адекватно количество сол е изключително важно за предпазване от болки в ставите, както и крайниците, така и на гръбначния стълб. Именно достатъчното ниво на солта в серума увеличава обема му и прави промиването на хрущялите ефективно.

Какво става в дехидратираната става?


   Постоянното абразивно търкане в дехидратираната става води до бързо умиране на хрущялните клетки. Тези клетки трябва да бъдат подменени. Когато хрущялът се увреди поради свръхупотреба и забавено възстановяване, местните сетивни клетки започват да сигнализират за спешната нужда от възстановяване. Тялото се опитва да достави вода на хрущялните клетки от кръвта. Тази вода е достатъчна за лубрикиране (смазване) на вътрешността на ставата, но не и за поддържане на растежа на хрущяла и заместване на мъртвите клетки с нови. В облицовката на ставната капсула има клетки, които секретират локални хормони, стимулиращи възстановителните процеси. Ето какво става при секретирането на тези хормони:
   1. Мъртвите клетки се натрошават, а фрагментите им се поглъщат от белите кръвни клетки ("колекторите на остатъци") и се рециклират.
   2. Кръвната циркулация в засегнатата област се засилва и това води до оток, опъване на ставната капсула, скованост в ставата и в някои случаи до засилване на болката.
   3. В същото време настъпва разграждане на протеини, при което се мобилизират повече аминокиселини за възстановяване на уврежданията.
   4.  Във възпалителната среда вътре в ставата някои бели кръвни клетки започват да продуцират водороден прекис и озон. Целите за продуцирането на тези субстанции са: първо, да поддържат стерилност в ставното пространство и да предотвратят бактериална инфекция в ставната кухина и второ, да осигурят достатъчно кислород на клетките, участващи във възстановителния процес.
  5. Възловидните изменения на ставите се дължат на един локален реконструиращ растежен фактор, целта на който е да стимулира растежа на тъканите. 
  6. Познанията, придобити от мозъка чрез опита му с промените в една става, се използват при проблеми и в други стави. Мозъкът прилага начините за реконструиране и укрепване чрез възловидно деформиране и в тези стави. Това е причина за огледалния образ на засегнатите стави на ръцете или краката.

Няма коментари :

Публикуване на коментар