.

19.11.2014 г.

МЕДИТАЦИЯ


Редовната медитация възпитава твоята нервна система да пулсира по дълбокия вроден начин, който е често заровен. Медитацията те отваря за твоето истинско Аз със всички негови невероятни таланти, сили и качества.

Хиляди научни изследвания навсякъде по света и от най-престижните университети са потвърдили резултатите. Хиляди страници възхваляващи нейната ефикасност изпълват рафтовете на библиотеки, книжарници и магазини. Те разказват и преразказват за натрупания успех след успех.

Цитираните техники са от Оранжевата книга на Ошо и повечето от тях са традиционни методи за медитация.


МЕДИТАЦИЯТА е състояние на не-ум. Медитацията е състояние на чисто, съзнание, без всякакво съдържание. Обикновено съзнанието ви е пълно с боклук, точно като огледало покрито с прах. Умът е постоянен трафик: движат се мисли, желания, преминават спомени, амбиции - това е постоянен трафик! Ден след ден. Дори когато сте заспали, умът функционира, точно това е сънуването. Той още мисли, още се тревожи и гори от нетърпение. Той се подготвя за следващия ден; продължава една подготовка, като подземно течение.

Това е състоянието на не-медитация. Точно обратното е медитацията. Когато няма трафик и мисленето е спряло, никаква мисъл не се движи, никакво желание не се възбужда, вие сте напълно мълчаливи -тази тишина е медитация. И в тази тишина може да се познае истината, и по никакъв друг начин. Медитацията е състояние на не-ум.

А вие не можете да намерите медитацията чрез ума, защото умът увековечава сам себе си. Може да откриете медитацията, само когато отстраните ума, когато сте хладни, безпристрастни, когато не се идентифицирате с ума; като гледате ума как преминава, но без да се идентифицирате с него, без да мислите, че -аз съм ума.

Медитацията е осъзнаване, че аз не съм ума. Когато това осъзнаване прониква все по-дълбоко и по-дълбоко във вас, малко по малко идват някои моменти - моменти на тишина, моменти на чисто пространство, моменти на прозрачност, когато във вас нищо не се раздвижва и всичко е тихо. В тези моменти вие ще узнаете кои сте, ще узнаете мистерията на това съществувание.МЕДИТАЦИЯ ЗЛАТНА СВЕТЛИНАТова е прост метод за трансформиране на вашите енергии и отвеждането им нагоре. Процесът трябва да се прави най-малко два пъти на ден.

Най-доброто време е рано сутрин, точно преди да станете от леглото. В момента, в който усетите че сте будни, съзнателни, направете го за 20 минути. Направете го в същия момент, веднага, защото когато се събуждате от сън, вие сте много деликатни, отворени. Когато се събуждате от сън, вие сте много свежи, и въздействието ще проникне много дълбоко. Точно когато излизате от съня, вие сте най-малко в ума от всякога, следователно съществуват някои пролуки, през които методът ще проникне в най-съкровената ви същност. А рано сутрин, когато се събуждате и когато цялата земя се събужда, има голям прилив от съживителна енергия в целия свят - използвайте този прилив, не пропускайте тази възможност.

Просто останете легнали, както сте си в леглото, на гръб. Дръжте очите си затворени. Когато вдишвате, просто си представете голяма светлина, навлизаща през главата в тялото ви, все едно че слънцето е близо до главата ви. Вие сте просто кухи и златната светлина се излива през главата ви и навлиза дълбоко, дълбоко, и излиза през пръстите на краката. Когато вдишвате, правете го с тази визуализация. Тази златна светлина ще помогне. Тя ще пречисти цялото ви тяло и ще го напълни изцяло с творческа енергия. Това е мъжка енергия.
А когато издишвате, представете си друго нещо: тъмнина, навлизаща през пръстите на краката, голяма, тъмна река, навлизаща през пръстите на краката, издигаща се нагоре и излизаща през главата. Дишайте бавно, дълбоко, за да можете да визуализирате. Това е женска енергия. Тя ще ви утеши, ще ви направи възприемчиви, ще ви успокои, ще ви даде почивка. И така,дишайте много бавно, а точно при събуждане от сън може да имате много дълбоко и бавно дишане, защото тялото е отпочинало, отпуснато.
Второто най-добро време е, когато се връщате към съня, през нощта. Легнете в леглото, отпуснете се няколко минути. Когато почувствате, че се люшкате между съня и будното състояние, точно по средата, започнете отново процеса. Правете го 20 минути. Ако заспите докато го правите, това е най-добре, защото въздействието ще остане в подсъзнанието и ще продължи да работи.
Ако правите този прост метод три месеца, ще бъдете изненадани - не е необходимо да потискате, трансформацията е започнала.
МЕДИТАЦИЯ МАНДАЛАТова е друга силна катарзисна техника, която създава кръг от енергия като резултат от естественото центриране. Има четири фази - всяка по 15 минути.Първа Фаза: 15 минути

С отворени очи тичайте на място, започвайки по-бавно и постепенно увеличете все по-бързо и по-бързо. Вдигайте колената си колкото можете по-високо. Дълбокото и равно дишане ще раздвижи енергията отвътре. Забравете ума и забравете тялото. Поддържайте темпото.

Втора Фаза: 15 минути

Седнете със затворени очи, устата е отворена и хлабава. Въртете тялото си от кръста нагоре като тръстика, духана от вятъра. Чувствайте как вятъра ви духа от една страна на друга, назад - напред и кръгово. Това ще доведе пробудените ви енергии в пъпния център.

Трета фаза: 15 минути

Легнете по гръб с отворени очи и с неподвижна глава, въртете очите по посока на часовника. Извивайте ти напълно в орбитите, все едно че следите секундната стрелка на огромен часовник и то колкото е възможно по-бързо. Важно е устата да остане отворена с отпусната долна челюст, дишането да е леко и равно. Това ще доведе до центриране на енергиите в третото око.

Четвъртата Фаза: 15 минути

Затворете очи и бъдете неподвижни.

НАБИЙ ВЪЗГЛАВНИЦАТАКогато чувствате гняв, не е необходимо да се сърдите на някого; просто бъдете ядосани. Нека това стане медитация. Затворете вратата, останете сами със себе си и оставете гнева да се излее колкото може повече. Ако чувствате нужда да биете някого, бийте една възглавница.

Правете каквото искате; възглавницата никога няма да възрази. Ако искате да убиете възглавницата, вземете нож и я убийте! Това помага, страшно помага. Човек никога не би предположил, колко може да помогне една възглавница. Просто я удряйте, хапете я, хвърляйте я. Ако имате нещо против някого лично, напишете името му върху възглавницата или залепете снимката му върху нея.

Ще се почувствате абсурдно, глупав, но гневът е абсурден; вие не може нищо да направите. Затова оставете го да бъде такъв и му се наслаждавайте като на енергиен феномен. Това е енергиен феномен. Ако никого не наранявате, няма нищо лошо в него. Когато опитате това, ще видите че идеята да нараните някого малко по малко изчезва
Направете го ежедневна практика - само 20 минути всяка сутрин. След това наблюдавайте през целия ден. Вие ще бъдете по-спокойни, защото енергията, която се превръща в гняв, е изхвърлена навън; енергията, която се превръща в отрова, е изхвърлена вън от системата. Правете това най-малко две седмици, и след една седмица с изненада ще откриете, че каквато и да е ситуацията, във вас не се надига гняв. Просто опитайте.


МЕДИТАЦИЯ ГИЛОТИНА

Това е една от най-хубавите медитации на тантра: вървете и мислете, че главата ви я няма, имате само тяло. Седнете и продължавайте да мислите, че нямате глава, само тяло. Непрекъснато си спомняте, че главата я няма. Визуализирайте се без глава. Направете си увеличена снимка без главата; наблюдавайте я. Сложете по-ниско огледалото в банята, така че когато се оглеждате, да не виждате главата си, а само тялото.
Няколко дни на припомняне и ще почувствате такава безтегловност, такава огромна тишина, защото главата е проблема. Ако можете да си представите, че сте без глава, а това е възможно, не е никак трудно -тогава ще ставате все по-центрирани в сърцето.Точно в този момент може да се визуализирате без глава. Тогава ще разберете веднага какво искам да кажа.


"НЕ ДВЕ"

Това е една от най-старите мантри. Когато се чувствате разделени, когато се появи дуализъм, просто си кажете вътрешно: "Не две". Но го кажете осъзнавайки; не го повтаряйте механично. Когато чувствате да се появява любов, кажете "Не две", иначе омразата чака там - те са едно. Когато усетите, че се появява омраза, кажете "Не две". Когато почувствате привързаност към живота, кажете "Не две", когато почувствате страх от смъртта, кажете "Не две". Има само едно.
И като казвате това, вие трябва да го разберете. То трябва да е изпълнено с интелигентност, с проникваща яснота, и изведнъж ще усетите вътрешно отпускане. В момента, в който кажете "Не две" - ако го казвате с разбиране, а не го повтаряте механично - веднага ще почувствате озарение.


ДЗАДЗЕН

В ашрама групата по медитация Дзадзен седи в продължение на един час и новодошлите са насърчавани да броят издишванията за първите 5-10 минути, за да могат да се отпуснат в "осъзнатост без избор".
Вие може да седнете навсякъде, но това което гледате не трябва да бъде много възбуждащо. Например предметите не трябва много да се движат. Тогава те разсейват. Вие може да наблюдавате дърветата - това не е проблем, защото те не се движат и сцената остава постоянна. Вие може да наблюдавате небето или да седите просто в ъгъла и да наблюдавате стената.
Второто е: не гледайте нещо определено - а само в празното, защото имате очи и трябва да се гледа нещо, но вие не гледайте в нищо конкретно. Не се фокусирайте или концентрирайте върху нищо - просто разсеян поглед. Това релаксира твърде добре.
И трето: освободете дишането си. Не се занимавайте с него, нека то става от само себе си. Нека бъде естествено и това още повече ще ви релаксира.
Четвърто: нека тялото ви остане колкото е възможно по-неподвижно. Първо си намерете удобна поза - можете да седнете на възглавници или матрак или на каквото искате, но веднъж седнали, останете неподвижни, защото щом тялото не се движи, умът автоматично замлъква. В движещото се тяло умът също продължава да се движи, защото тяло-ум не са две различни неща. Те са едно ... една енергия.
В началото ще ви бъде трудно, но след няколко дни ще се наслаждавате по удивителен начин. Ще видите малко по малко как умът започва да отпада пласт след пласт. Идва един момент когато вие просто сте с не-ум.


СТЪЛБ ОТ ЕНЕРГИЯ

Ако стоите тихо, над вас изведнъж се спуска тишина. Опитайте се да стоите в ъгъла на стаята. Просто стойте тихо в ъгъла без да правите нищо. Изведнъж енергията вътре във вас също се изправя. Ако седнете ще почувствате много смущения в ума, защото седналата поза е позата на мислителя; когато стоим, енергията протича като стълб и се разпределя равномерно по цялото тяло. Да стоиш прав е хубаво.
Опитайте, защото някои от вас ще открият, че е много, много хубаво, ако можете да стоите един час . това е просто чудесно. Само като стоите и не правите нищо, не мърдате, ще почувствате, че нещо се успокоява във вас, става тихо, настъпва центриране и вие ще се почувствате като стълб от енергия. Тялото изчезва.


"АУМ"

Изградете си навик най-малко 20 минути сутрин и 20 минути вечер да седнете тихо, очите полуотворе-ни и гледайте просто надолу. Дишането трябва да бъде бавно, тялото неподвижно. Започнете да припявате "аум" вътрешно.
Няма нужда да го изваждате навън: то ще бъде по-проникващо със затворени устни; дори езикът не трябва да се движи. Припявайте "аум" бързо - аум аум аум; бързо и силно, но вътре във вас. Просто чувствайте как вибрира в цялото тяло от краката до главата, от главата до краката. Всяко "аум" пада в съзнанието ви като камък, хвърлен в езеро и се образуват вълни, които се разпространяват до самия край. Вълните продължават да се увеличават и обхващат цялото тяло.
Като правите това ще има моменти - и това ще бъдат най-прекрасните моменти - когато не повтаряте и всичко спира. Изведнъж ще осъзнаете, че не припявате и всичко е спряло. Наслаждавайте им се. ако започнат отново да идват мисли, отново започнете да припявате.
Когато го правите вечер, правете го най-малко 2 часа преди сън, защото ако го правите точно преди сън няма да можете да заспите, то ще ви направи така свежи, че няма да ви се спи. Ще чувствате, че все едно е сутрин и сте си починали добре.
Ще откриете собствената си скорост на припява-не. След 2-3 дни ще намерите това, което ви отговаря. На някои хора им приляга много бързо - аум аум аум -почти застъпващо се. На други подхожда повече -много бавно, но така че това зависи от вас. Но с което и да се чувствате добре, продължавайте.


ТРАТАКА - ТЕХНИКА НА ВЗИРАНЕ

Ако гледате пламък дълго време, в продължение на няколко месеца по 1 час всеки ден, вашето трето око започва да функционира съвършено. Ставате по-будни, повече изпълнени със светлина.
Думата "тратака" идва от корен, който означава "сълзи", и така, трябва да гледате пламъка докато сълзи започнат да текат от очите ви. Започнете, без да мигате и третото око ще започне да вибрира.
Техниката на взиране в действителност не е свързана с обекта, тя е свързана със самото взиране. Защото когато гледате без да мигате вие се фокусирате, а естеството на ума е такова, че той е непрекъснато в движение. Ако наистина се взирате, без въобще да мърдате, умът ще бъде в затруднение.
Естеството на ума е да се движи от обект на обект, непрекъснато да се движи. Ако се взирате в тъмнината или в светлина, или в нещо друго, ако наистина се взирате, движението на ума спира. Защото ако умът се движи, няма да има взиране; вие постоянно ще губите обекта. Когато умът се е преместил някъде другаде, ще забравите, няма да можете да си спомните какво сте гледали. Обектът ще бъде там физически, но за вас ще изчезне, защото вие не сте там; вие сте се преместили с мисълта.


ВЗИРАНЕ В ОГЛЕДАЛО

Затворете вратата на стаята си и сложете голямо огледало точно пред себе си. Стаята трябва да бъде тъмна. И след това сложете малка свещ отстрани на огледалото по такъв начин, че да не се отразява в него. Само вашето лице да се отразява в огледалото, а не пламъка. След това се взирайте непрекъснато в собствените си очи в огледалото. Не мигайте. Това е 40-минутен експеримент, за 2-3 дни ще можете да държите очите си без да мигате.
Дори ако сълзи започнат да ви текат, бъдете настойчиви, не мигайте и продължавайте да гледате в очите си, не променяйте взирането. Продължавайте да се взирате в собствените си очи и след 2-3 дни ще осъзнаете много странно явление. Лицето ви ще започне да получава нови форми. Вие може дори да се изплашите. Лицето в огледалото ще започне да се променя. Понякога ще видите много различно от вашето лице, което никога не сте познавали като ваше.
Но в действителност всички тези лица ви принадлежат. Сега започва да избухва подсъзнателния ум. Тези лица, тези маски са ваши. Понякога може да се появи дори и лице, което принадлежи на минал живот. След една седмица постоянно взиране по 40 минути, лицето ви ще стане поток, точно като филмова лента. Много неща ще идват и ще си отиват непрестанно. След три седмици вие няма да бъдете в състояние да си припомните кое е вашето лице. Няма да можете да си припомните вашето собствено лице, защото сте видели толкова много лица да идват и да си отиват.
Ако продължите, тогава някой ден след трите седмици се случва най-странното нещо: изведнъж в огледалото няма лице. Огледалото е празно, вие се взирате в пустота. Там въобще няма лице. ТОВА е моментът: затворете очи - и срещнете несъзнателното.
Вие ще бъдете голи - напълно голи, такива каквито сте. Всички измами ще отпаднат.


ИЗЛЪЧВАЙТЕ ЛЮБОВ

Практикувайте любов. Седейки сами в стаята си, бъдете любещи, излъчвайте любов. Изпълнете цялата стая с вашата любовна енергия. Чувствайте как вибрирате с нова честота, чувствайте как се люлеете, все едно че сте океан от любов. Създавайте вибрации на любовна енергия около вас. И веднага ще започнете да усещате, че нещо се случва - нещо във вашата аура се променя, нещо около вашето тяло се променя; една топлина се появява около тялото ви ... една топлина като дълбок оргазъм. Вие ставате по-живи. Нещо, което е подобно на сън - изчезва. Появява се нещо, което е подобно на осъзнаване. Люлейте се в този океан.
Танцувайте, пейте, и нека цялата ви стая се изпълни с любов.
В началото ще го чувствате доста странно. Когато за първи път можете да изпълните стаята си с енергията на любовта, собствената ви енергия, която продължава да пада и да отскача от вас, и да ви прави така щастливи, започвате да се питате, "Сам себе си ли хипнотизирам? Не се ли самоизмамвам? Какво се случва?" - защото винаги сте мислили, че любовта идва от някой друг. Била е нужна майка, за да ви обича, баща, брат, съпруг, жена, дете - но някой друг.
Любов, която зависи от някой друг, е бедна любов. Любов, която е сътворена вътре във вас, любов, която създавате от вашето собствено същество, е истинска любов. Тогава вървете навсякъде, обкръжени от този океан, и вие ще почувствате, че всеки който идва близо до вас, изведнъж е под въздействието на друг вид енергия.
Хората ще ви гледат с по-отворени очи. Вие ще минавате край тях, и те ще усещат, че е преминал ветрец от непозната енергия; те ще се чувстват по-свежи. Хванете ръката на някого и цялото му тяло ще започне да пулсира. Просто бъдете близо до някого и той ще се усети много щастлив без всякаква причина. Можете да го наблюдавате. Тогава сте готови да споделяте. Тогава си намерете любим човек, тогава намерете истинска възприемчивост за това, което сте. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар