.

7.01.2015 г.

КАМЕННИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ

  Каша - Катуве Тент Рокс 
 Ню Мексико, САЩ
---------------------------------------------Каша - Катуве Тент Рокс е уникална група от скални образувания, разположени в подножието на планината Jemez в Ню Мексико.


Конусообразните структури се формират от пемза, пепел и туф. Дебели са над 1 000 фута и са дело на вулканични изригвания преди 6-7 милиона години. Въпреки сравнително еднаквата си форма те се различават по височина. Природния феномен се издига на височина от 1730-1950 метра над морското равнище.
Районът на Каша-Катуве е бил обитаван от хора в продължение на повече от 7000 години. През 15-ти век предците на днешните пуебло индийски народи са построили в района селище, чиито руини и до днес доказват за тяхното съществуване. Кападокия, Турция
---------------------------С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви, днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Защо ли ЮНЕСКО имат интерес към тези места? По всяка вероятност причината е, че точно такива "скални образувания" (Каша - Катуве Тент Рокс) наблюдаваме и в Ню Мексико, САЩ. Чудя се защо пишат навсякъде, че са скални образувания?


Няма коментари :

Публикуване на коментар